Waarom Crémant geen Champagne heet

Persbericht geplaatst door online op 29-05-2014

Je herkent het vast wel wanneer een glas Champagne ingeschonken wordt. Je ziet dan de sprankelende, vonkelende bolletjes die continu naar boven stromen en dat heeft iets vrolijks, samen met de knal door het ontkurken van de fles. Bij de wildebrassen onder ons, eindigt de Champagne juist niet in het glas, maar spuit de Champagne bruisend alle kanten op. Overigens schijnen er in Frankrijk bij dit ritueel jaarlijks een aantal doden te vallen doordat de fles verkeerd wordt gericht. Een vliegende champagnekurk kan dus dodelijk zijn. Dat is ook één van de kenmerken van de echte Champagne: achter de kurk zit minimaal 5 bar aan druk opgebouwd.

De gelegenheid is er vaak ook wel naar. Een bubbel is feestelijk, prikkelend in de mond waardoor er een vrolijke sensatie ontstaat. De Fransen drinken Champagne, de Italianen maken hun Prosecco, de Spanjaarden drinken Cava en de Duitsers houden van Sekt.

We mogen de drank alleen Champagne noemen, wanneer deze daadwerkelijk uit de Champagnestreek komt. Dat is de reden waarom een Crémant geen Champagne mag heten. Crémant is een mousserende wijn die wordt gemaakt in andere streken van Frankrijk, bijvoorbeeld de Bourgogne of de Elzas. De bodem van de druivenstokken in de Champagne is namelijk heel karakteristiek: een dikke laag kalk met zeefossielen en krijt. En dit is precies nodig voor de finesse van de echte Champagne.

Opzoek naar een delicaat en elegante mousserende drank, dan is de Cremant d’Alcase wellicht een goede optie voor u. Deze drank is van verschillende druivenrassen gemaakt, namelijk de Pinot Blanc, Pinot Gris en Chardonnay.

Zie: http://www.e-cru.nl/