Waarom een samenlevingscontract op laten maken?

Persbericht geplaatst door bosmanict op 07-12-2013

Mensen die verliefd zijn denken vaak niet aan de mogelijke gevolgen van een scheiding. Toch kiezen meer en meer mensen er voor om niet langer te trouwen, maar gewoon samen te wonen. Een dergelijke stap is eenvoudiger te zetten en brengt veel minder kosten met zich mee. Hoe u het ook draait of keert, het is namelijk zo dat een trouwfeest doorgaans bijzonder veel geld kost en dat geld kan lang niet iedereen zomaar missen. Toch is er ook één groot nadeel verbonden aan gewoon samenwonen. Indien u er voor kiest om te trouwen beschikt u immers over een wettelijke basis waar beide partners zich aan moeten houden. Dat geldt niet voor mensen die gewoon gaan samenwonen. Wilt u dan toch enkele goede afspraken maken, dan is een samenlevingscontract essentieel.

Wat wordt er opgenomen in een samenlevingscontract?

Hoewel een samenlevingscontract niet altijd over dezelfde indeling beschikt zijn er uiteraard wel een aantal zaken die steeds aan bod moeten komen. In eerste instantie is er natuurlijk de bankrekening. Veel mensen die samenwonen hebben een aparte, maar ook een gezamenlijke bankrekening waar iedere maand een bepaald bedrag op wordt gestort. Op die manier blijft het duidelijk wie welke inbreng levert en beschikken beide partners ook nog over persoonlijke financiële middelen. Verder worden ook kosten voor eventuele kinderen in het contract opgenomen alsook de verdeling van de bezittingen. Bij een eventuele breuk blijven de bezittingen dan ook eigendom van de persoon in kwestie en kan de andere partner er niet zomaar mee gaan lopen.

Hoeveel kost een samenlevingscontract?

De samenlevingscontract kosten zijn niet bij wet vastgesteld. U dient voor het laten opmaken van een dergelijke overeenkomst steeds een beroep te doen op een notaris. Deze zal in eerste instantie aangeven hoeveel de opmaak van een dergelijk document kost. Het wordt aangeraden om even prijs te vragen bij verschillende notarissen. Net omdat de kostprijs van een dergelijke overeenkomst niet is vastgesteld kan deze sterk afhankelijk zijn van de notaris van uw keuze. Het is eventueel ook mogelijk om een samenlevingscontract met meerdere personen af te sluiten, maar ook dat zal zeker en vast een invloed hebben op de kostprijs.