Waarom mijn oven schoonmaken?

Persbericht geplaatst door bosmanict op 06-12-2013

Iedereen die er voor heeft gekozen om een oven te installeren in zijn of haar keuken weet dat hij heeft gekozen voor een toestel dat het nodige onderhoud vergt. Een oven is een bijzonder handig hulpmiddel dat u in staat stelt om op een zeer eenvoudige en bovendien ook snelle manier eten klaar te maken. Wat veel mensen echter uit het oog verliezen is dat ze hun oven ook op regelmatige tijdstippen moeten schoonmaken. In de meeste ovens zitten bijvoorbeeld rasters die na verloop van tijd zwart uitslaan. Het is belangrijk om deze rasters tijdig schoon te maken om een zo optimaal mogelijke hygiëne te kunnen waarborgen. Logischerwijs wordt een oven vaak erg warm waardoor het een broeihaard kan zijn voor bacteriën. We vertellen u in dit artikel alles over het schoonmaken van uw oven.

Gebruik een geschikt product

Er zijn heel veel verschillende producten op de markt terug te vinden die u kunt gebruiken om uw oven schoon te maken. Een ontvetter is de meest voor de hand liggende oplossing in combinatie met een goede schuurspons om de rasters mee schoon te maken. Anderzijds wordt het bijvoorbeeld aangeraden om een kommetje met water en twee citroenen in de oven te plaatsen. Het water wordt zachtjes opgewarmd waardoor slechte geuren in de oven worden tegengegaan. Een andere tip is de oven voorverwarmen op 200 graden en er gedurende enkele uren een kom met ammoniak in plaatsen. Laat deze enkele uren in de oven staan en u zult zien dat het vuil vanzelf los zal komen. Gewoon nog eens afwassen en de oven is helemaal schoon!

Laat uw oven niet te vuil worden

Veel mensen kiezen er bewust voor om hun oven slechts één keer in het jaar schoon te maken. Dat is begrijpelijk, want een oven schoonmaken kost doorgaans heel veel tijd en moeite. Anderzijds is het eigenlijk beter om uw oven telkens meteen schoon te maken nadat u hem heeft gebruikt. Op die manier heeft hardnekkig vuil geen kans en kan alles wat is aangekoekt veel sneller loskomen. Wacht u te lang, dan zit het vuil zo intens ingebakken in uw oven dat het bijzonder moeilijk wordt om deze nog te verwijderen. Het niet te vuil laten worden van uw oven is dan ook een zeer belangrijke tip. Ziet u het niet zitten om telkens uw oven schoon te maken na gebruik, probeer het dan toch zeker één keer per maand te doen.