Weet jij wat je moet doen bij brand?

Persbericht geplaatst door Jaap23 op 28-10-2015
Assa Abloy toegangscontrole
Die vraag stellen we onszelf te weinig. Wanneer is bijvoorbeeld de laatste keer dat je een brandoefening hebt gedaan? Weet je hoe je toegangscontrole op het werk wordt gebruikt? En heb je überhaupt wel eens een brandoefening in je eigen huis gedaan? Als je op de laatste vraag ‘nee’ hebt geantwoord kun je maar beter even verder lezen.

Stappenplan in geval van brand

Veel mensen weten nog te weinig over hoe ze om moeten gaan met brand. Aangezien er in de situatie zelf ook regelmatig paniek ontstaat is het maar al te belangrijk dat brandoefeningen goed in je systeem zitten. Bij brand kun je het beste de volgende stappen volgen:
  1. Rustig blijven.
  2. Andere bewoners en aanwezigen waarschuwen.
  3. Snel het gebouw verlaten volgens de afgesproken route.
  4. Ramen en deuren sluiten van buitenaf om het zuurstof te beperken. Zorg wel eerst dat iedereen buiten is door bijvoorbeeld de bewoners en aanwezigen te tellen op de afgesproken plek.
  5. De brandweer bellen via 112.
Als je deze stappen volgt, heb je volgens watdoejijbijbrand.nl de meeste kans op een veilige afloop.

Testen en oefenen

Binnen bedrijven worden er regelmatig brandoefeningen gedaan, maar heb je het thuis ook wel eens geprobeerd? Het is zeer verstandig, zeker met kinderen, om de vluchtroutes een keer door te nemen. Waar begin je met je brandoefening?
Allereerst moet je ervoor zorgen dat het donker is. Dat kan door de brandoefening ’s avonds uit te voeren met alle lichten uit of simpeler: door je ogen te sluiten. Zorg dat je de oefening nooit alleen doet zodat iemand voor je uit kan lopen om je te begeleiden. Bij brand is het belangrijk dat je zo snel mogelijk buiten staat. Probeer dus bij een oefening in het pikkedonker vanuit elke plek in het huis binnen een minuut (liefst binnen 30 seconden) buiten te staan.

Nog een laatste tip: vergeet niet regelmatig de rookmelders te checken door ze een keer per half jaar af te laten gaan en tijdig de batterijen te vervangen. Ze kunnen immers levens redden.