Winkelcentrum onderging transformatie met VELUX modulaire lichtstraten

Persbericht geplaatst door VELUX Nederland B.V. op 04-06-2013
Winkelcentrum onderging transformatie met VELUX modulaire lichtstraten

De Meern, 4 juni 2013. De afgelopen jaren heeft de kern van Bemmel een grondige metamorfose ondergaan. Er zijn winkels toegevoegd en de leefbaarheid van het centrum is versterkt door een autovrij marktplein. Eén van de meest in het oog springende veranderingen is de vernieuwde passage in winkelcentrum De Assenburg. Deze voorheen donkere, krappe doorgang van de Markt naar de Dorpsstraat is verlengd, verhoogd en voorzien van de eerste VELUX modulaire lichtstraten in Nederland. Door deze aanpassingen kreeg de passage een lichter en meer open karakter en werd het binnenklimaat verbeterd.

Het ontwerp voor de revitalisering van het winkelcentrum komt uit de koker van Mulleners & Mulleners Architecten. Het winkelcentrum in Bemmel was in het verleden diverse keren verbouwd en uitgebreid. Hierdoor was de passage een kronkelende, benauwde verbindingsgang geworden tussen verschillende bouwdelen. Net als de klassieke passages in Den Haag en Milaan wilde de architect een mooie, lichte, ruime en luchtige winkelstraat creëren waaraan winkels gelegen zijn, maar dan relatief eenvoudig en goedkoop te realiseren, passend bij Bemmel.

Daglicht en natuurlijke ventilatie via het dak
Door het maken van een tweetal nieuwe entrees, het heldere doorzicht en zicht op naastgelegen gebouwen door het dak is de oriëntatie in het winkelcentrum erg verbeterd. Boven het bestaande dak van de passages is een stalen frame aangebracht ten behoeve van lichtstraten en een nieuw verhoogd dakniveau. Om de benodigde werkzaamheden spoedig te kunnen uitvoeren is ervoor gekozen om een innovatief modulair systeem voor lichtstraten toe te passen. Dit systeem, dat ontwikkeld is door de VELUX Groep in samenwerking met Foster+Partners, was buiten Nederland al vele malen toegepast maar vond in Bemmel haar Nederlandse primeur. De totale bouwtijd kon sterk worden teruggebracht, omdat de lichtstraten perfect passend en daardoor eenvoudiger te monteren zijn dan op maat gemaakte lichtstraten. Pas toen het nieuwe dak volledig wind- en waterdicht was is in korte tijd het oude dak gesloopt en heeft de verdere afwerking plaatsgevonden. “Bij de modulaire lichtstraten sprak het strakke design ons direct aan. Van binnen is simpelweg niet te zien welke raamvlakken openen en welke niet. Daarnaast zijn wij altijd erg geïnteresseerd in innovaties, zeker als we de eersten zijn die ermee kunnen werken,” vertelt Daniel Didden projectleider van Mulleners & Mulleners Architecten.

De montage van de lichtstraten was in tweeën gesplitst. Plegt Vos heeft de opstand gebouwd, waarna Schep & Zonen de lichtstraten heeft gemonteerd. Dit duurde ongeveer een week, waarna het geheel nog is afgewerkt. Geert Jan Schep vertelt: “Als daglichtspecialisten produceren en monteren wij al veertig jaar maatwerk lichtstraten. We zijn bovendien al jarenlang leverancier van VELUX dakramen. Toen VELUX Nederland ons op de hoogte bracht van de VELUX modulaire lichtstraten, leek dit ons een uitstekende manier om ons assortiment uit te breiden en tegelijkertijd de concurrentie een stapje voor te blijven. Wij zijn bovendien altijd in voor een nieuwe uitdaging.”

Aangenaam binnenklimaat
Het ‘Centrumplan Bemmel 2010’ had een verduurzaming van de leefomgeving tot doel. Winkelcentrum ‘De Assenburg’ is als bestaand element in het plan ingepast. Daarom is voor de renovatie gekozen om met beperkte middelen een duurzaam en aangenaam binnenklimaat te creëren door actief gebruik te maken van de natuurlijke elementen.Een centrale rol is hierbij weggelegd voor de drie VELUX modulaire lichtstraten over de gehele lengte van de passage. De lichtstraten zijn gemaakt van een innovatief composiet framemateriaal en zijn daardoor zeer energie-efficiënt. Door de maximale toetreding van daglicht blijft het gebruik van kunstverlichting tot een minimum beperkt. De binnentredende zonnewarmte en de toepassing van dubbelglas zal vanaf het begin van het najaar tot diep in het voorjaar zorgen voor een aangenaam binnenklimaat en de behoefte aan verwarming beperken. Bij een toenemende binnentemperatuur in de warmere perioden kan een groot aantal raamelementen in de lichtstraten worden geopend wat zorgt voor natuurlijke ventilatie en de nodigde verkoeling.De exploitanten hebben met het VELUX bedieningssysteem volledige controle over daglichttoetreding en ventilatie. En omdat de motoren van de bediening bovendien geïntegreerd zitten, wordt het dakvlak niet verstoord.

Over VELUX modulaire lichtstraten
De VELUX modulaire lichtstraten brengen een verandering in de ontwikkeling van lichtstraten. Een volledig geprefabriceerd lichtstraatproduct dat alle voordelen biedt van een modulair systeem, een elegant ontwerp heeft en een uitstekende energieprestatie biedt voor alle soorten gebouwen, zoals kantoren, openbare gebouwen en onderwijsinstellingen. De VELUX modulaire lichtstraten hebben drie voordelen ten opzichte van bestaande lichtstraten. Het compleet modulaire systeem staat voor een perfect passende, eenvoudige montage, constante kwaliteit en lagere kosten van begin tot eind. De lichtstraat levert daarnaast één van de laagste U-waarden in de markt door toepassing van innovatief composiet framemateriaal en geeft de gebruikers de volledige controle over daglichttoetreding en ventilatie. Ten slotte maakt het elegante ontwerp van de VELUX modulaire lichtstraat een aantrekkelijk bouwcomponent in ieder ontwerp. Kijk voor meer informatie op www.velux.nl/modulairelichtstraten

Over de VELUX Groep
De VELUX Groep zorgt al meer dan 70 jaar voor een aangenamere leefomgeving onder het dak door deze te voorzien van daglicht en frisse lucht. Het VELUX productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, daglichtsystemen, lichtkoepels en lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, buitenzonweringen, rolluiken, op afstand bedienbare producten aangestuurd door zonne-energie en zonnecollectoren. De VELUX Groep investeert uitgebreid in producten die een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van het energieverbruik in gebouwen. Met modelwoningen wordt concreet getoond hoe gebouwen energieneutraal en energieproducerend kunnen worden gebouwd met gebruik van daglicht en behoud van een comfortabel binnenklimaat.

De VELUX Groep heeft productievestigingen in elf landen, verkoopmaatschappijen in bijna veertig landen en is één van de sterkste merken in de wereldwijde sector bouwmaterialen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die bijna 10.000 werknemers heeft en onderdeel is van de VKR Holding A/S,een naamloze vennootschap volledig in handen van stichtingen en familie. Kijk voor meer informatie op www.velux.nl.

Voor de redactie:

Noot voor de redactie

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Claudia van Veenendaal | Manager PR

Tel: 030-6629679 | Mob: 06-27129935

claudia.vanveenendaal@velux.nl | www.velux.nl

VELUX Nederland B.V.

Molensteijn 2 | 3454 PT De Meern

Volg ons via twitter.com/velux_pr en facebook.com/velux.nl