Woning leasen: dé oplossing voor de vastzittende woningmarkt

Persbericht geplaatst door MariekeFischer op 03-10-2012

Persbericht
3 oktober 2012

Wlp Nederland: dé oplossing voor de vastzittende woningmarkt
Introductie beproefd concept voor leasen woningen in Nederland


Met de introductie van een beproefd internationaal concept denkt wlp Nederland dé oplossing voor de vastzittende woningmarkt in handen te hebben. Het leasen van een woning met optie tot koop is voor veel mensen die tijdelijk geen hypotheek kunnen krijgen een ideale oplossing. Ook verkopers die met een woning in de maag zitten, zien het als een goede oplossing voor de verkoopbaarheid van hun woning. Het concept is al jaren succesvol in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Ina Wessels is initiatiefneemster van het concept voor de Nederlandse markt. Zij heeft, na intensieve samenwerking met haar internationale collega’s, het concept verder uitgediept voor de Nederlandse markt. Wessels: “Het idee an sich is niet nieuw. Toen in de jaren zeventig de woningmarkt eveneens op slot zat, is het leasen van woningen al toegepast. Ook in het bedrijfsonroerend goed is het leasen van panden een dagelijkse aangelegenheid. In de particuliere sector wordt het echter niet of nauwelijks toegepast. Zonde, want het is een concept waar de vastzittende woningmarkt bij gebaat is. Of zelfs kan oplossen!”

Wat is leasen?
Het leasen van een woning is in feite een eenvoudig concept. Stel: een verkopende partij wil snel van de woning af, maar kan het zich niet veroorloven om ver onder de marktwaarde te verkopen. De makelaar heeft echter geen geschikte koper kunnen vinden. De verkoper schakelt wlp Nederland in om een potentiële koper te vinden. Deze koper kiest voor wlp Nederland, omdat hij op dit moment niet in de gelegenheid is om een hypotheek af te sluiten. Wel denkt hij dit over twee jaar te kunnen realiseren. De achterliggende redenen kunnen divers zijn. Denk aan startende ondernemers, echtscheiding of starters. De potentiële koper krijgt twee tot vijf jaar de tijd voor het afsluiten van de hypotheek. In tussentijd betaalt hij slechts de maandelijkse hypotheeklasten van de verkopende partij. Besluit de koper het huis te kopen, dan ontvangt hij een korting op de hypotheek. Lukt het na twee jaar niet, dan kan de potentiële koper het huis zonder verlies van inleggeld verlaten.

Rol van wlp Nederland
Wlp Nederland bemiddelt tussen de verkoper en de koper. Wessels: “Wij gaan met de verkoper een traject van vijf jaar in. Wij gaan op zoek naar een potentiële koper, die vervolgens twee jaar de tijd krijgt om de hypotheek rond te krijgen. Lukt hem dat niet, dan verlengen wij de termijn of gaan wij op zoek naar een tweede koper. Als blijkt dat wij na vijf jaar geen geschikte koper kunnen vinden, dan wordt het contract tussen ons en de verkoper ontbonden.
Ons verdienmodel zit in het beheer van de woning en de contractvorming bij optie tot koop. Bouwkundige keuringen en taxaties rekenen we door tegen kostprijs. Daarnaast betalen we de makelaar een deel van onze winst. Door wlp Nederland in te schakelen ben je ervan verzekerd, dat je beschikt over goede contracten met de potentiële koper of verkoper.”

Verschil met andere opties
Leasen is een wezenlijk andere constructie dan huurkoop. Bij huurkoop betaalt de potentiële koper een huursom – vaak gelijk aan de maandelijkse hypotheeklasten – plus een vantevoren afgesproken (maandelijkse) inlegsom voor de toekomstige hypotheek. Besluit je als koper om de woning toch niet te kopen, dan ben je de inleg kwijt. “Bij leasen betaal je geen inleg. Wel adviseren we de koper om zelf spaargeld opzij te leggen. Dit geld kun je dan na twee jaar gebruiken voor een eigen bijdrage van de hypotheek. De kop is er dan vanaf en dat scheelt weer in de maandlasten”, legt Wessels uit.
Het verschil met huren is het feit dat de koper de potentie heeft om na twee tot vijf jaar tot koop over te gaan. Vaak is dat ook een andere doelgroep dan een huurder. Leasen wordt vaak ingezet bij startende ondernemers die geen hypotheek kunnen krijgen of bij mensen die dringend op zoek zijn naar een passende woning.

Oplossing woningmarkt
Wessels: “Ik denk dat we met wlp Nederland een goede tool in handen hebben om de woningmarkt in beweging te krijgen. Omdat er voor de potentiële koper weinig financiële risico’s aan verbonden zijn, zijn zij eerder geneigd om te verhuizen naar een andere woning. Ook de verkopende partij krijgt lucht, omdat hij verzekerd is van inkomsten. Meer informatie over ons concept is te vinden op http://wlpnederland.nl.”

Voor de redactie:

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en aanvullend beeldmateriaal kunt u zich wenden tot Ina Wessels,
telnr. 06 – 34 89 36 07 of via mail info@wlpnederland.nl.

deel deze pagina: