Zelf kleine dakproblemen oplossen

Persbericht geplaatst door ederuijter op 30-09-2015
dakdekker dordrecht
Verschillende kleine dakproblemen kunnen vaak zelf worden opgelost, zonder dat er een dakdekker bij hoeft te komen. Hierdoor kunt u geld besparen op zowel reparatiekosten als op uw verzekeringspremie. Wij van Veen Daktechniek geven u tips en uitleg over het oplossen van schade aan en rondom uw dak. Let bij het werken aan het dak vooral op uw eigen veiligheid en zorg ervoor dat u het juiste materiaal in huis hebt (gereedschap en ladder e.d.). Leg bijvoorbeeld een zak zand onderaan de ladder, zodat deze niet weg kan glijden en zet – indien mogelijk – de ladder vast tegen de goot.

Lekkage aan de dakgoot

Vooral in de herfst zijn er veel huishoudens die last hebben van lekkage aan de dakgoot. Dit kan echter twee oorzaken hebben. De meest voorkomende is in deze periode een verstopping van de hemelwaterafvoer. Door ophoping van bladeren en ander compostachtig materiaal kan de regenpijp verstopt raken en ervoor zorgen dat de dakgoot overstroomt. Hierdoor kan water onder de dakpannen komen en binnen voor lekkage zorgen. Deze vorm van lekkage kan zelf voorkomen of verholpen worden. Ter voorkoming is het verstandig om uw dakgoten regelmatig te reinigen. Dit kan al door met een bezem door de dakgoot te vegen. De wind kan allerlei voorwerpen, bladeren en ander vuil in de dakgoot blazen, waardoor deze niet meer goed doorloopt. Het is verstandig om minimaal een keer per jaar uw dakgoot te (laten) onderhouden.
Het is ook mogelijk dat er een scheurtje in de dakgoot is ontstaan door verwering of uitzetting of krimping door de temperatuurwisselingen. Meestal gebeurt dit in een lasnaad. Een dakdekker of loodgieter kan dit oplossen door opnieuw te lassen of, in het geval van verouderde dakgoten, de dakgoot te vervangen.

Gebroken of gevallen dakpan vervangen

Als een dakpan om welke reden dan ook gebroken of uit zijn verband is gekomen, kunt u die zelf vervangen. Hiervoor dient u de overlappende dakpannen een klein stukje op te tillen met bijvoorbeeld een kleine wig. Verwijder vervolgens de kapotte dakpan met bijvoorbeeld een troffel en houd deze met de duim op de plaats. Wanneer deze met een spijker of schroef vast zit, probeer deze dan zo voorzichtig mogelijk te verwijderen. De nieuwe dakpan kan vervolgens geplaatst worden, waarna de wiggen verwijderd kunnen worden. Als de dakpannen aan elkaar haken aan de zijkanten, moet de pan er zijwaarts uit gehaald worden. Het bevestigen van de dakpannen aan de pannenlatten moet voorzichtig gebeuren, vooral wanneer u een spijker gebruikt. Een spijker die op de verkeerde manier erin wordt geslagen, kan ervoor zorgen dat de gehele dakpan breekt.

Nokvorsten vastmaken

Als het hard waait kan het gebeuren dat er een nokvorst loskomt uit de bevestiging. Met een hamer en beitel kan het overgebleven cement of mortel worden verwijderd. Het is sterk aanbevolen om een bril te dragen tijdens het beitelen, omdat kleine stukjes kunnen opspringen en in de ogen terecht kunnen komen. Maak vervolgens een mengsel dat kan dienen als nieuw bevestigingsmateriaal. Hierbij kan gedacht worden aan mortel of specie. Een oude kwast kan gebruikt worden om de plek van de nokvorst enigszins te reinigen en het stof te verwijderen. Hierna kan deze worden ingesmeerd met het hechtmiddel. Maak de nokpan vochtig met wat water en duw hem daarna in het cement. Tik hierna met een voorwerp voorzichtig op de pan om hem goed in het cement te laten zakken.

Veen Daktechniek

Voor al deze klussen kunt u ook een dakdekker inschakelen. Het is niet verstandig om zelf dergelijke klussen uit te voeren als u zich er niet prettig bij voelt. Een vakman van Veen Daktechniek heeft uw dak binnen de kortste keren weer hersteld, zodat u vooral droog van uw woning kunt genieten. In de regio Dordrecht kunt u op ons rekenen voor al uw dakklussen. Daarnaast zijn we werkzaam in Delft en Barendrecht. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.