Zes schoorsteenbranden in Leidse regio in één week

Persbericht geplaatst door HenkHoekstra op 27-02-2013
Zes schoorsteenbranden in Leidse regio in één week

Schoorsteenbranden. Zodra de houtkachel of open haard wordt aangestoken, breekt ook het seizoen van deze veelal kleine, maar vervelende brandjes aan. Elke plaats heeft er wel een aantal per jaar. Alleen al in de afgelopen week was het twee keer raak in Alphen, één keer in Aarlanderveen, één in Noordwijk en twee in Hazerswoude.

Korpsen rukken massaal uit

In de regio zijn de plaatselijke korpsen dit jaar al zo’n twintig keer uitgerukt. Met drie gevallen spant Voorschoten de kroon. Brandweerman Eijsbert Corts van het korps Hazerswoude-Dorp maakt dergelijke fikken elk winterseizoen wel een paar keer mee. Vorige week nog rukte hij uit naar een woning aan de Dorpsstraat. Nieuwe bewoners hadden nietsvermoedend de open haard aangestoken, toen de kamer plots vol rook stond.

Vervuiling in schoorsteenkanalen

,,Er bleek behoorlijk wat vervuiling in het schoorsteenkanaal te zitten’’, zegt Corts. ,,We hebben de vuurresten verwijderd. Zoals altijd bij een schoorsteenbrand kondigen we een stookverbod af dat van kracht blijft tot een erkende loodgieter het sein op veilig heeft gezet.’’

Bezoek van de brandweer

Een inwoner van Hazerswoude-Rijndijk kreeg dit weekend de Koudekerkse brandweer op bezoek. ,,Ik was de kachel aan het opporren, toen voorbijgangers de schoorsteen zagen roken. Hoewel we hem regelmatig ragen, zat er wat troep in een soort dwarskap. Dat was gaan roken. Het was snel verholpen. Eigenlijk was het loos alarm.’’ Om dergelijke voorvallen te voorkomen wordt geadviseerd om de schoorsteen regelmatig te vegen. Indien u dit niet zelf kunt doen kan u een installateur opdracht geven om uw rookkanalen te inspecteren en te reinigen.