Zonnepanelen blijven aantrekkelijk

Persbericht geplaatst door jellievdoorn op 17-06-2013

Sinds 6 juni is er een importheffing van 11,8 procent ingevoerd door de Europese Commissie op Chinese zonnepanelen. Toch blijft het aantrekkelijk een eigen energiecentrale op het dak te plaatsen, want de terugverdientijd wordt er maar een jaar langer door. Wees er snel bij, want de overheidssubsidie is eindig.

Investeren

Nu investeren in zonnepanelen gaat over dik tien jaar geld opleveren. Ondertussen dragen zonnepanelen op het dak een belangrijke steen bij aan het milieu. Deze terugverdientijd geldt voor een gemiddeld systeem bij de huidige elektriciteitsprijzen en de nu geldende importheffing. Dat heeft de Consumentenbond uitgerekend. De zonnepanelen zelf worden duurder door de importheffing, maar de kosten hiervoor vormen maar een deel van de totale investering. Mede daardoor blijft het de moeite waard om zonnepanelen aan te schaffen. De Europese Unie en China onderhandelen over de kwestie van de zonnepanelen. Mogelijk leidt dit tot resultaat en blijft de importheffing beperkt. Zo niet, dan gaat de importheffing op 6 augustus omhoog naar gemiddeld 47 procent. Dat zal grote consequenties hebben voor de terugverdientijd.

Subsidie

Er is nog een reden om haast te maken met de aanschaf van zonnepanelen. Wie een Rijkspremie aanvraagt, krijgt 15 procent van het aankoopbedrag terug met een maximum van €650. Deze subsidie geldt alleen voor de onderdelen van het zonnestroomsysteem en niet voor de installatiekosten. De subsidie is nog aan te vragen tot 28 december 2013 tenzij de pot al eerder leeg is. Sommige gemeenten en provincies geven ook subsidie. Raadpleeg uw gemeente voor de (mogelijke) subsidies waar u gebruik van kunt maken.

Stroom teruggeven

Met zonnepanelen bespaart u niet alleen energiekosten, u kunt er ook aan verdienen. Als de zon flink schijnt, kunnen ze meer stroom opwekken dan nodig is voor één huishouden. De ongebruikte stroom gaat terug naar het elektriciteitsnet. Zo word u in feite zelf een energieleverancier. Met ingang van juli zijn energieleveranciers verplicht alle terug geleverde stroom te belonen met een lagere rekening. Hiervoor is wel een aangepaste elektriciteitsmeter nodig in de meterkast. De meter moet namelijk kunnen salderen, dat wil zeggen: hij moet kunnen teruglopen of een apart telwerk hebben voor terug geleverde stroom.

Informatie?

Wenst u meer informatie omtrent (de aanschaf van) zonnepanelen? Neem dan contact op met de zonnepanelen zonnepanelen leverancier. Zij kunnen u informeren en, desgewenst, een passende offerte aanbieden.