Zuivelproducten voor uw hond: OK of niet?

Persbericht geplaatst door WebCertain op 11-04-2012

Heeft u ook een hond die helemaal gek wordt bij het zien van een ijsje? Of die spontaan begint te kwispelen en te kwijlen als hij een stukje kaas ruikt? Uw huisdier is niet de enige; menige hond is dol op zuivelproducten zoals ijs, yoghurt, kaas en soms zelfs melk. En omdat er weinig dingen schattiger zijn dan een hondje die aan een ijshoorntje likt, zijn wij baasjes ook maar al te snel geneigd om ze zo’n extra hapje te geven. Er zijn echter ook steeds meer hondenbezitters en –voedingsdeskundigen die aangeven dat zuivel helemaal niet zo gezond is voor honden. Hun lichaam zou lang niet alle voedingsstoffen goed kunnen afbreken en veel zuivelconsumptie zou zelfs kunnen leiden tot een ontregeling van de maag en darmen.

Maar is zuivel echt zo slecht? Het is een gegeven dat sommige honden bij wijze van spreken wel drie bakken ijs op een dag leeg zouden kunnen eten zonder daar ook maar iets van te merken, terwijl andere honden na één hapje al last krijgen van gas, diarree of overgeven. Het verschil tussen deze honden is hoe tolerant hun lichaam is ten opzichte van lactose. Lactose is een soort suiker die alleen voorkomt in zuivel en waar niet iedere hond tegen kan. Het hondenlichaam moet namelijk zelf bepaalde speciale enzymen kunnen aanmaken om lactose te kunnen afbreken en verwerken. Honden die dit enzym niet aanmaken, kunnen dus ook niet goed omgaan met de lactose in zuivelproducten. Deze honden zijn lactose-intolerant en dat zullen ze waarschijnlijk ook altijd blijven.

Dat betekent echter niet dat u uw lactose-intolerante hond voor altijd zijn favoriete snackje hoeft te ontzeggen. U kunt de hoeveelheid zuivel die u uw hond geeft, terugbrengen tot een minimum en daarbij ook proberen te werken met producten waar minder lactose in zit. Houdt uw hond erg van ijs maar kan hij het niet verteren? Probeer hem dan eens yoghurt te geven. Heeft hij daar ook last van, dan kunt u een poging wagen met kaas, daar zit namelijk meer dan de helft minder lactose in. Verder is het belangrijk dat eventuele tussendoortjes op zuivelbasis ook tussendoortjes blijven. Als u zorgt dat het grootste deel van uw hond zijn dieet bestaat uit uitgebalanceerde hondenvoeding, dan is de kans op maag- en darmproblemen ook minder groot. Geef uw hond dus ook voeding die op zijn grootte, leeftijd en activiteitsniveau is afgestemd – voor iedere fase in een hondenleven bestaat een speciaal soort voedsel; maak hier gebruik van. Bij Eukanuba kunt u zelfs gratis hondenvoeropvragen om het uit te proberen. Kortom, als u zich aan deze richtlijnen houdt, mag uw hond soms best een ijsje.